Studenten Verzorgende IG

Verzorgende-IG (40-46 weken, online & klassikaal)

Verder in de zorg? Of juist terug in de zorg? Deze opleiding is bestemd voor iedereen met een verouderd diploma in de zorg of met een recent diploma maatschappelijke zorg die zich willen bijscholen om te voldoen aan de nieuwste eisen van het beroep Verzorgende IG. Er is een toenemende behoefte aan verzorgenden die kunnen omgaan met complexere zorg en begeleiding.

 • Vooropleiding

  Divers, zie onder
 • Startdatum

  Januari bij voldoende deelnemers
 • Lestijden

  Contactdagen & online
 • Locatie

  Maatweg 3 Amersfoort
 • Duur

  40 of 46 weken
 • Kosten

  € 3.820,-, zie onder
 • Diploma

  Verzorgende IG, niveau 3

Als verzorgende-IG help je mensen die zorg nodig hebben om zelfstandig en zelfredzaam te zijn.  Dit kan thuis, in een verzorgingshuis, verpleeghuis of in een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn.

Je biedt professionele hulp waarbij de zelfredzaamheid van de zorgvrager zoveel mogelijk in stand blijft. Je bent zelfstandig en werkt graag in teamverband, je kunt omgaan met verantwoordelijkheid en een goed gesprek voeren gaat je gemakkelijk af. Je hebt geduld en staat sterk in je schoenen. Je hebt een arbeidsovereenkomst (minimaal 18 uur per week) en bij het (SBB erkende) leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens.

Toelatingseisen

Ben je in het bezit van een (verouderd) diploma Verzorgende, Kraamverzorgende, Bejaardenverzorgende of MDGO-VZ dan volg je een 40 weken programma met 13 lesdagen.

Ben je in het bezit van een SPW3, Medewerker maatschappelijke zorg 3, SPW4, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg 4, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroep 4, MMZ of Activiteitenbegeleider, dan heb je iets minder vrijstelling en volg je een 46 weken programma met 14 lesdagen.

Het MDGO-VP is in principe gelijk aan het VIG diploma. De werkgever bepaalt dit en is bijvoorbeeld afhankelijk of je langere tijd niet gewerkt heb in het werkveld.

Je werkt minimaal 18 uur per week bij een door SBB erkend leerbedrijf.

(Zelf)studie, online en klassikaal

Belangrijk kenmerk van deze versnelde opleiding, is dat er minder contacturen op school zijn. Je doet grotendeels online zelfstudie, waarbij je ondersteund wordt door een persoonlijke studiecoach. Daarnaast zijn er circa dertien contactdagen op school waar je studiecoach ook aanwezig is. Je kunt verpleegtechnische vaardigheden komen oefenen in het praktijklokaal van de school als dat niet mogelijk is op je werk.

De opleiding

De opleiding duurt 40 of maximaal 46 weken en start in januari bij voldoende aanmeldingen. Deze opleiding kan eventueel ook in company worden verzorgd.

Je doet kennis en vaardigheden op in onder andere de volgende vakgebieden:

 • Anatomie - fysiologie
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Geriatrische zorgvrager
 • Verpleegtechnisch handelen

Examen en diploma

Het examen bestaat uit praktijkexamens en Proeven van Bekwaamheid (PvB) die je afsluit op je werk. Daarnaast doe je toetsen op school of op locatie en doe je examen in de algemene vakken Nederlandse taal en rekenen.

Met de keuze voor deze opleiding leg je meteen de volgende keuzedelen vast: Digitale vaardigheden, Zorg & Technologie en Rekenen 3F. Deze keuzedelen worden afgesloten met een examen. Over de keuzedelen word je aan het begin van de opleiding uitgebreid geïnformeerd.

Als de examens en Proeven van Bekwaamheid voldoende zijn afgerond wordt de opleiding afgesloten met het diploma Verzorgende-IG, mbo niveau 3.

Kosten

Leermiddelen: cursusgeld €3.375,-. Lesmateriaal en licenties €445,-.
Optioneel: Gebruik praktijklokaal voor oefenen Verpleegtechnische Vaardigheden €455,-.

Werkgevers kunnen de kosten voor deze opleiding via de subsidieregeling Sectorplusplan (voor een groot deel terug ontvangen.

 

Meer informatie over de opleiding?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sonja Spijkers

Wilt u onze accountmanager spreken?