Opleiding Aankomend kok / Koken in de horeca

Opleiding Aankomend kok / Koken in de horeca

Wilt u snel als (aankomend) kok aan de slag en is koken uw passie? Dan is deze opleiding vast iets voor u. In deze leergang leert u alle essentiële basisvaardigheden die u nodig heeft om als vakman in de professionele keuken aan de slag te kunnen. U krijgt les van een vakbekwaam en enthousiast docent. U bent gemotiveerd en volgt alleen het vaktechnische gedeelte en geen vakken voor taal, rekenen, loopbaan en burgerschap.

  • Vooropleiding

    Zie onder
  • Startdatum

    Februari 2022
  • Lestijden

    12 bijeenkomsten
  • Locatie

    Newtonbaan 12 Nieuwegein
  • Duur

    3-4 maanden
  • Kosten

    € 1.950,-, zie onder
  • Diploma

    Mbo-certificaat of getuigschrift

De opleiding

In de opleiding ligt het accent op de praktijk. Uiteraard behandelen we ook de theorie. Het is een intensief traject waarbij u veel doet en veel oefent. Naast de uren op school besteedt u tijd aan zelfstudie (online) en aan werken in de praktijk. In de praktijk zullen ook opdrachten uitgevoerd worden. De volgende basis vakvaardigheden en -technieken komen aan bod:

  • Warenkennis, basiskooktechnieken en basisbereidingen
  • Snijtechnieken
  • Kooktechnieken zoals grillen, koken, bakken, blancheren, frituren
  • Voorbereidende werkzaamheden in de koude en warme keuken
  • Vlees-, en visbereidingen
  • Aardappel- en groentebereidingen
  • Desserts en Patisserie (deeg- en beslagsoorten)
  • Hygiëne volgens HACCP-normen, voedselveiligheid

Aan het einde heeft u het examen.

De twaalf lesdagen zijn op dinsdag m.u.v. de schoolvakanties van ROC Midden Nederland en officiële feestdagen.

Toelatingseisen

Er zijn twee opleidingsmogelijkheden:
1. het mbo-certificaat
Daaraan zijn er toelatingseisen verbonden. U kunt deelnemen wanneer u:
- in het bezit bent van minimaal een diploma lbo, vbo, vmbo, mavo, entree opleiding of 
- U heeft een bewijs dat u de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo of gelijkwaardig heeft doorlopen, of 
- Een positief resultaat van onze toelatingstest heeft behaald.

2. Het mbo-certificaat is voor u niet belangrijk. U volgt de opleiding omdat u een passie voor koken heeft en geschoold wilt worden. U rondt de opleiding af met een getuigschrift.

Locatie

U volgt de lessen in onze professionele Keukens op de Newtonbaan 12 in Nieuwegein. U kunt er ervaren hoe het is om in zo'n echte professionele keuken te staan. U werkt met apparaten en materialen waar chefs alle dagen mee werken.

Certificering

De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid. Na succesvol afronden van deze proeve ontvangt u het mbo certificaat "Koken in de horeca". Het certificaat wordt geregistreerd in het landelijke diplomaregister (DUO) en heeft civiele waarde.

2. Getuigschrift van ROC Midden Nederland. Je volgt de gehele opleiding en doet geen proeve van bekwaamheid.

Vervolgmogelijkheden

Met dit certificaat kunt u als aankomend kok aan het werk in een horecabedrijf of instelling. Wilt u nog verder dan kunt u de branche-vakopleiding Kok of BBL opleiding Kok volgen.

Kosten

Cursusgeld € 1.950,-* inclusief leermiddelen en examen (een eventueel herexamen is niet inbegrepen). We gaan ervan uit dat u beschikt over een eigen laptop/tablet, kokskleding en een professionele messenset. De bedragen zijn vrijgesteld van BTW. 

* Indicatieprijs. 

Heeft u een vraag?