Middelbare Gieterijtechniek

Middelbare Gieterijtechniek

De opleiding leidt op tot gieterijtechnicus op middelbaar niveau voor zowel de ferro als de non-ferrogieterijen. Denk daarbij aan leidinggevenden, laboranten, werkvoorbereiders, procesoperators en keurmeesters.

 • Vooropleiding

  Zie onder
 • Startdatum

  September
 • Lestijden

  Maandag 14.00 – 21.15 uur
 • Locatie

  Harmonielaan 2, Nieuwegein
 • Duur

  Eén jaar
 • Kosten

  € 5.800,-
 • Diploma

  Middelbare Gieterijtechniek

Inhoud opleiding

Technologie van het gieten
Hierbij komen aan de orde: de diverse vorm- en giettechnieken, kennis van grondstoffen en de installaties. Procesbeheersing bij vormen, gieten en nabehandeling van het gietstuk. Er wordt aandacht besteed aan werkvoorbereiding en de daarbij behorende berekeningen, zowel voor ferro- als voor non-ferro gietlegeringen. Tenslotte wordt aandacht besteed aan veiligheidsaspecten, zoals: eigenschappen van gevaarlijke stoffen en milieuaspecten bij een gieterij.

Metallurgie
Hieronder verstaan we vooral de kennis van het bad en de badbehandeling. Bij dit vak komt aan de orde: de factoren die de eigenschappen van de gegoten metalen beïnvloeden, het smeltproces, het stollingsverloop en de problemen daarbij. Het smelten van ferro- en non-ferro legeringen komt ook aan bod. Eveneens worden hier de diverse ovens, de gietmethoden en badbehandelingen behandeld.

Toepassingen van kwaliteitszorg en projecten
Hierbij komt aan de orde: wat is kwaliteit, diverse begrippen zoals de ISO 9001, toegepast op de gieterij, kwaliteitszorg bij voorbereiding productie, nazorg. Ook komen de controle technieken zoals NDO, chemisch onderzoek, spectraal analyse, holografie, röntgen- en destructief onderzoek aan bod. Aan het einde van het cursusjaar wordt alles wat in de theorie behandeld is, verwerkt in een tweetal projecten. Eén Ferro Project en één Non-Ferro Project.

Metaalkunde
Hierbij wordt de theorie van de diverse metaal- en gietlegeringen behandeld, de toestandsdiagrammen, de structuren, de metallografie en de stolling van metalen. Het ontstaan van gietstructuren en hoe deze te beïnvloeden, de diverse soorten gietijzer, gietstaal en de non-ferro legeringen worden hierbij behandeld. Aan bod komen ook corrosie en corrosiebestrijding en oppervlaktebehandelingen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Middelbare Gieterijtechniek is een mbo-diploma werktuigbouwkunde, vergelijkbare vooropleiding of een diploma schakelcursus middelbare gieterijtechniek noodzakelijk.

Studiebelasting

De lessen zijn op de maandag van 14.00 tot 21.15 uur. Het opleidingsjaar loopt van begin september tot half juni. Naast de lesdag moeten deelnemers rekening houden met gemiddeld een dagdeel zelfstudie.

Certificering/diploma

Tijdens de opleiding worden tentamens afgenomen. Deelnemers die slagen ontvangen het diploma Middelbare Gieterijtechniek van ROC Midden Nederland.

Heeft u een vraag?