Medisch pedicure

Medisch Pedicure, branchediploma

Tijdens de opleiding Medisch Pedicure leert u specialistische behandelingen uitvoeren. Denk aan de behandeling van cliënten met een zogenaamde risicovoet zoals cliënten en ouderen met een diabetische, reumatische, spastische of oncologische voet en aan het toepassen van specialistische technieken als nagelbeugels, nagelregulatie, drukverlichtingstechnieken en ortheses.

 • Vooropleiding

  Diploma pedicure (vak, branche of mbo)
 • Startdatum

  29 september 2021
 • Lestijden

  Woensdag 18.00 - 21.30 uur
 • Locatie

  Kretadreef Utrecht
 • Studieduur

  24 of 28 weken
 • Kosten

  Zie onder
 • Diploma

  Branchediploma Pedicure niveau 4 (NLQF4)

De opleiding

Naast het aanleren van de verschillende technieken met diverse materialen staan dienstverlening en communicatie centraal. Als medisch pedicure heeft u een adviserende rol naar de cliënt toe en een signalerende en preventieve rol als het gaat om afwijkingen aan de voet.

Als medisch pedicure kunt u werken in uw eigen praktijk, in een groepspraktijk, zorginstelling, paramedisch centrum, gezondheidscentrum, diabetescentrum, bij een podotherapeut of in een multidisciplinair voetenteam in een ziekenhuis.

ROC Midden Nederland verzorgt de opleiding medisch pedicure in samenwerking met Amice Opleidingscentrum, een opleider met 30 jaar ervaring in het vakgebied van voet- en schoonheidsverzorging.

Vakinhoud

 • Theorie: risicovoet (diabetische voet, reumatische voet, oncologische voet en overige), kindervoet en sportvoet, specialistische technieken (antidruk, orthese, nagelbeugels, nagelreparaties)
 • Praktijk: behandeling risicovoet en behandeling technieken (42 uur)
 • Ondernemersvaardigheden: 'leid je bedrijf' ('start je bedrijf' moet al behaald zijn) en portfolio assessment potentiële risicovoet

Toelatingseisen

U bent minimaal in het bezit van een diploma pedicure (vak, branche of mbo).

Startdatum

De opleiding start 29 september 2021 bij voldoende aanmeldingen. Het minimum aantal deelnemers is 12 en het maximum aantal deelnemers is 24. U krijgt 2 weken van tevoren bericht of de opleiding doorgaat.

Rooster Medisch Pedicure September 2021 [pdf]

Vrijstellingen

In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstelling voor een examen (en bepaalde lessen) te krijgen. Allround schoonheidsspecialistes kunnen bijvoorbeeld gedeeltelijke vrijstelling voor ondernemersvaardigheden aanvragen. De aanvraag voor vrijstelling dienen we in bij Toets Centrum Intereducatief (TCI).
Daarvoor ontvangen we na aanmelding graag diploma en cijferlijst per mail.

Bewijzen voor vrijstelling mogen niet ouder zijn dan vijf jaar voor de vakonderdelen en niet ouder dan tien jaar voor de ondernemersvaardigheden.

Opleidingsduur en studiebelasting

28 woensdagavonden van 18.00 tot 21.30 uur. De module ondernemersvaardigheden (vier avonden) wordt klassikaal gedaan bij voldoende deelnemers, anders wordt deze module online. Tijdens schoolvakanties is er geen les. Studiebelasting op school en thuis is zeven uur per week.

Kosten

 • Zonder vrijstelling ondernemersvaardigheden € 3.340,-
 • Met vrijstelling ondernemersvaardigheden € 2.945,-

De prijzen zijn voor de lessen, boeken en materialen. 
Eventuele betaling in termijnen is mogelijk.
Prijzen zijn onder voorbehoud. 

€ 1.000,- tot € 1.250,- subsidie 

Met de subsidieregeling van ‘NL leert door’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden subsidies toegekend ter waarde van € 1.000,- tot € 1.250,- voor onderdelen van de opleiding Medisch Pedicure. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet je je eerst aanmelden voor de opleiding.  

Onze opleidingspartner Amice verzorgt voor ons de subsidieaanvragen, dus na je aanmelding bij ROC Midden Nederland, schrijf je in op de website van Amice om in aanmerking te komen voor de subsidie van je keuze. In de opmerkingen dien je te vermelden dat het om de locatie UTRECHT gaat. Daarna wordt je uitgenodigd voor de formele inschrijving. LET OP: er is een beperkt aantal subsidieplekken.

Zelf aanschaffen

Zelf zorgen voor: veiligheidsbril, witte bedrijfskleding, witte stoelhoes (of hoeslaken).

Examens

De examens dienen zelf aangevraagd en betaald te worden. Hierbij kunnen we natuurlijk assisteren.
Het gaat om vier theorie examens, twee praktijkexamens en een portfolio examen ondernemen. Kosten hiervoor bedragen € 1.003,- bij de volledige opleiding en € 870,- bij de opleiding met vrijstelling.
De examens worden afgenomen door de ministerieel erkende exameninstelling TCI (www.tci-examens.nl). Deze vinden plaats in Nieuwegein (theorie) en Schoonrewoerd (digitaal en praktijk). 

Branchediploma

Als u de examens behaald heeft, ontvangt u het branchediploma Pedicure niveau 4 (NLQF4). De brancheopleiding staat onder toezicht van de stichting BRAVO en de Examenkamer. Het branchediploma is erkend door de branchevereniging ProVoet.

Meer weten?