Leidinggevende Automotive, Specialistenopleiding, 1 jaar niveau 4

Leidinggevende Automotive, Specialistenopleiding, 1 jaar niveau 4

 • Niveau 4
 • Volwassenenonderwijs

Gebruik maken van je leidinggevende vaardigheden

De Automotivebranche is dynamisch en vraagt om leidinggevenden die verantwoordelijkheid durven nemen. Voor afdelings- of vestigingsresultaat en de tevredenheid van de klanten én de medewerkers. Ervaren salesmedewerkers of technici stromen vaak door naar een leidinggevende functie. Maar leiding geven is vooral ook gebruik maken van andere vaardigheden. Maar hoe leer je dat?

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / 4

Duur

1 jaar

Startdatum

Januari 2022

Kosten

€ 2.950,- inclusief lesmateriaal en coaching

Vooropleiding

Zie onder

Lestijden

15.00 - 21.30 uur

Locatie

Innovam Structuurbaan Nieuwegein

Inhoud opleiding

Met de opleiding leert uw (beginnend) manager leiding te geven op een verantwoorde manier, resultaten te boeken, medewerkers te coachen met een sterke(re) betrokkenheid bij uw bedrijf. Hij kan financiële cijfers interpreteren en medewerkers daarop pro-actief sturen en corrigerende acties bedenken om de resultaten bij te sturen. Hij verbindt vragen, uitdagingen en afdelingen en zorgt dat processen beter verlopen.

Kortom de deelnemer wordt een professionele 'manager' die werkzaamheden goed organiseert met als resultaat een dalende werkdruk en collega’s die zich 100% concentreren op hun eigen werk. Zo werkt iedereen prettig en efficiënter, wat het rendement weer ten goede komt.

Voor wie?
Medewerkers met een functie als (beginnend) leidinggevende zoals salesmanager, aftersalesmanager, vestigingsmanager of iedere andere leidinggevende functie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding staan je eigen werkzaamheden als leidinggevende centraal. Alle lesdagen zijn gekoppeld aan de dagelijkse praktijk. De opleiding wordt verzorgd door Innovam en ROC Midden Nederland. De opleiding bestaat uit de volgende modules:

HR management
Je krijgt een bredere kijk op het bedrijf en je leert het mechanisme van teams kennen en je eigen rol daarin. We behandelen de samenwerking tussen afdelingen/teams en hoe men elkaar kan helpen doelen te bereiken en elkaar te versterken. Je leert medewerkers aansturen, motiveren, coachen en beoordelen.

Leiderschap
Als manager heb je (beginnende) ervaring in het leidinggeven en beweeg je je op operationele en tactische niveau van leiderschap. Je leert te vertrouwen op je eigen kennis, ervaring en intuïtie. Je merkt dat collega’s je steeds vaker als persoon willen volgen, in plaats van als leider. We werken aan zelfkennis, manier van communiceren en beïnvloeden.

Commercieel management
Je leert commercieel denken en een plan maken dat richting geeft aan de afdeling of organisatie en met welke middelen dit gaat gebeuren. Je maakt een omgevingsanalyse en een SWOT-analyse. Verder behandelen we kwaliteit, klanttevredenheid en het maken van een financiële onderbouwing van het plan.

Projectmanagement

 • Opstellen van een projectplan/activiteitenplan
 • Het maken van planningen en projectmatig werken.

Financieel management

We besteden een ruim deel van het programma aan de verschillende aspecten van financieel management:

 • Algemene cijfers, analyseren van balans en resultatenrekening
 • Kosten en kostprijsberekening
 • Kengetallen op overhead
 • Kostensoorten en benchmarking
 • Terugverdienmodel
 • Kosten en opbrengsten, voorraad en arbeid
 • KPI’s op nieuw en gebruikt wagenpark, werkplaats en magazijn
 • Balans ratio’s en risico’s
 • Beoordelen financiële situatie klant
 • Kosten wagenpark klant
 • Kunnen opmaken van leasecalculatie (zonder calculatiemodule)

Algemene vakken (Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap).

De studiebelasting is afhankelijk van vooropleiding en ervaring. Reken gemiddeld op vier tot acht uur per week naast de bijeenkomsten.

Toelatingseisen

 • Minimaal mbo niveau 3-4 of havo;
 • Enkele jaren werkervaring en minimaal 16 uur per week werkzaam als leidinggevende;
 • Bereidheid van de werkgever om erkenning leerbedrijf aan te vragen bij SBB.

Diploma

Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende diploma ‘Leidinggeven op basis van vakmanschap mbo 4’.

Vervolgmogelijkheden

HBO Management, Economie en Recht of HBO Small Business Management. 

Subsidie praktijkleren

De overheid stimuleert werkgevers als zij medewerkers laten deelnemen aan een officiële mbo-opleiding: in dit geval is dat de subsidieregeling praktijkleren. Meer informatie hierover vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Maatwerkopleidingen en cursussen

Wilt u een groep medewerkers (minimaal twaalf) de mogelijkheid bieden deze opleiding te volgen? Samen met u stellen we het onderwijsprogramma samen en maken we afspraken over de lesmomenten, locatie en begeleiding. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek, wij helpen u graag verder.

Meer informatie

Voor meer informatie of het aanmelden van een medewerker kunt u contact opnemen met Jeroen Schrijvers of 06 40 13 76 63.