Instructeur mbo, Instructeur vmbo

Instructeur mbo, Instructeur vmbo bbl niveau 4

  • Niveau 4
  • Volwassenenonderwijs

Rolmodel in het (V)MBO

Je hebt de vakkennis en ervaring in huis en vindt het leuk om die over te brengen op de toekomstige professionals in jouw vak. Vaardigheden aanleren, de fijne kneepjes van het vak bijbrengen en ondertussen die jonge gasten ook nog coachen op hun persoonlijke ontwikkeling. Mooi werk, om zo als rolmodel te werken in het (v)mbo!

In het kort

Leerweg / Niveau

Volwassenenonderwijs / Niveau 4

Duur

1 jaar

Startdatum

In overleg

Kosten

€ 612,-

Vooropleiding

Zie onder

De opleiding

Als instructeur mbo, instructeur vmbo geef je instructie in praktijklokalen en in de beroepspraktijk. Je zorgt voor veiligheid op de werkplek en in de groep, geeft leerlingen of studenten goede begeleiding en brengt actuele kennis uit de praktijk het onderwijs in. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat leerlingen of studenten zich in een prettige en uitdagende leeromgeving kunnen ontwikkelen.

Je bereidt onderwijsactiviteiten voor, voert deze uit en evalueert deze. Je ondersteunt bij het beoordelen en examineren. En je werkt aan je eigen deskundigheid. Zo ben jij als vakman/vakvrouw met jouw kennis en ervaring onmisbaar in het onderwijs.

De opleiding Instructeur mbo, Instructeur vmbo

De opleiding richt zich op het verwerven van pedagogische en didactische kennis en vaardigheden en een reflecterende houding. Jij weet dankzij jouw ervaring veel van het vakgebied waar jij leerlingen of studenten in begeleidt. Voor de stap richting het onderwijs is het ook noodzakelijk te weten hoe léren werkt, op welke manier je een goede sfeer in de klas creëert, welke didactische werkvormen je kunt toepassen en op welke manier je het beste feedback kan geven en ontvangen. Ook leer je hoe je jezelf als instructeur continu kunt blijven verbeteren.

Je leert veel in de praktijk en krijgt online en klassikaal les. Je werkt met en leert van experts in samenwerking met andere instructeurs. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan en praktijkopdrachten bouw je aan je portfolio. Hier heb je een flinke dosis motivatie, discipline en zelfsturing voor nodig. In totaal heb je 200 contacturen met school; deze contacttijd is op een vaste dag in de week ingeroosterd. Je kunt rekenen op intensieve ondersteuning en begeleiding op maat. Kijk voor het complete kwalificatiedossier hier.

We bieden ook de mogelijkheid om de opleiding op maat te volgen.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je opleiding aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Op het leerbedrijf werk je aan opdrachten die bij je opleiding horen en voer je ook je praktijkexamens uit. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Je studentcoach onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Toelatingseisen voor de opleiding Instructeur mbo, Instructeur vmbo

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma mbo niveau 3 of vergelijkbaar
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Vrijstellingen

Mogelijk heb je, afhankelijk van aantoonbare ervaring en/of diploma’s, recht op vrijstelling voor bijvoorbeeld het beroepsgerichte deel van de opleiding of de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en Engels.

Na je opleiding

Als je je examens succesvol hebt afgerond, ben je na een jaar gediplomeerd instructeur en kun je aan de slag binnen het (voorbereidend) beroepsonderwijs en bij opleidingsbedrijven in je sector. Ook is het mogelijk door te stromen naar het hbo, bijvoorbeeld om een volledige lesbevoegdheid te halen.

Kosten

€ 612,- (schooljaar 2021-2022). Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Studenten krijgen voor het schooljaar 2021-2022 50% korting op wettelijk verplicht lesgeld en betalen dus € 306,-.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze opleiding, neem dan contact op met Kirsten k.lyklama@rocmn.nl