Instructeur mbo

Instructeur mbo, bbl niveau 4

Je hebt de vakkennis en ervaring in huis en vindt het leuk om die over te brengen op de toekomstige professionals in jouw vak. Vaardigheden aanleren, de fijne kneepjes van het vak bijbrengen en ondertussen die jonge gasten ook nog coachen op hun persoonlijke ontwikkeling. Mooi werk, om zo als rolmodel te werken in het mbo!

 • Vooropleiding

  minimaal mbo 3 of 4
 • Startdatum

  September 2020
 • Locatie

  Amersfoort / Utrecht
 • Duur

  Éen jaar
 • Kosten

  € 606,-
 • Diploma

  Instructeur mbo niveau 4

Als instructeur geef je instructie in praktijklokalen en in de beroepspraktijk. Je zorgt voor veiligheid op de werkplek en in de groep, geeft studenten goede begeleiding en brengt actuele kennis uit de praktijk het onderwijs in. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat studenten zich in een prettige en uitdagende leeromgeving kunnen ontwikkelen.

Je bereidt onderwijsactiviteiten voor, voert deze uit en evalueert deze. Je ondersteunt bij het beoordelen en examineren. En je werkt aan je eigen deskundigheid. Zo ben jij als vakman/vakvrouw met jouw kennis en ervaring onmisbaar in het onderwijs.

De opleiding

De opleiding Instructeur richt zich op het verwerven van pedagogische en didactische kennis en vaardigheden en een reflecterende houding. Jij weet dankzij jouw ervaring veel van het vakgebied waar jij studenten in begeleidt. Voor de stap richting het onderwijs is het ook noodzakelijk te weten hoe léren werkt, op welke manier je een goede sfeer in de klas creëert, welke didactische werkvormen je kunt toepassen en op welke manier je het beste feedback kan geven en ontvangen. Ook leer je hoe je jezelf als instructeur continu kunt blijven verbeteren.

Je leert veel in de praktijk en krijgt online en klassikaal les. Je werkt met en leert van experts in samenwerking met andere instructeurs. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan en praktijkopdrachten bouw je aan je portfolio. Hier heb je een flinke dosis motivatie, discipline en zelfsturing voor nodig. In totaal heb je 200 contacturen met school; deze contacttijd is op een vaste dag in de week ingeroosterd. Je kunt rekenen op intensieve ondersteuning en begeleiding op maat. Kijk voor het complete kwalificatiedossier hier.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je opleiding aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Op het leerbedrijf werk je aan opdrachten die bij je opleiding horen en voer je ook je praktijkexamens uit. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Je studentcoach onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Toelatingseisen

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een relevant vakdiploma hebt op niveau 3 of 4. Daarnaast heb je werkervaring binnen de sector en een arbeidsovereenkomst bij een mbo-instelling van minimaal 16 uur. Deze arbeidsovereenkomst geeft je de garantie dat je volledig deel uitmaakt van een onderwijsteam, en als instructeur wordt ingezet. Je werkgever stelt een praktijkopleider ter beschikking die jouw leerproces op de werkplek volgt en ondersteunt.

Vrijstellingen

Mogelijk heb je, afhankelijk van aantoonbare ervaring en/of diploma’s, recht op vrijstelling voor bijvoorbeeld het beroepsgerichte deel van de opleiding of de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en Engels.

Na je opleiding

Als je je examens succesvol hebt afgerond, ben je na een jaar gediplomeerd instructeur en kun je aan de slag binnen het beroepsonderwijs en bij opleidingsbedrijven in je sector. Ook is het mogelijk door te stromen naar het hbo, bijvoorbeeld om een volledige lesbevoegdheid te halen.

Kosten opleiding

€ 606,- (schooljaar 2020-2021). Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Kirsten