Van sous chef naar monteur zonnepanelen

Sander Westra Monteur Zonnepanelen

Waarom omscholen?
Ik was sous chef in Amsterdam in hotel Conscious in het Westergasfabriek gebied. Ik werkte bij het restaurant van het hotel, genaamd Bar Kantoor. Ik was daar drie jaar in dienst, en had daarvoor een mbo 2 opleiding tot basiskok gedaan in Amsterdam.

Door corona moest het restaurant dicht, en het zette me ook aan het denken. Ik kon me niet ontwikkelen, en lag voor mij geen toekomst meer. Mijn ambitie ligt niet in het koksvak. Je kunt chef worden en je eigen restaurant beginnen, maar die ambitie heb ik niet. Ik begon me af te vragen: wat vind ik nou eigenlijk leuk? Toen stelde mijn vader me voor: is techniek niets voor jou? Toen ben ik gaan googelen op elektromonteur, koeltechniek. Zo kwam ik bij Veritec, waar ik solliciteerde. Zij kwamen met monteur zonnepanelen.

Waar werk je?
Ik werk voor Geotherm, in Bunschoten Spakenburg. Dit is een middelgroot bedrijf dat al zo’n 20 jaar bestaat. Ik werk bij het team dat in een Utrechtse nieuwbouwwijk zonnepanelen bevestigt. Ik werk hier via Veritec, technisch uitzendbureau sinds begin mei 2021.

Hoe bevalt het?
Het bevalt goed, ik vind het hartstikke leuk tot nu toe. Ik ben lekker met mijn handen bezig. Leuke mensen. Ik werk in een gevarieerd team van zes mensen uit Letland, Roemenië en Nederlanders. We doen project na project.

Hoe was je opleiding?
Het is eigenlijk een cursus van één week, die Veritec ontwikkelde samen met ROC Midden Nederland. Het was op locatie van het roc, in Nieuwegein. De praktijk oefenden we op het dak, schuindak, en praktijk onderdak (omvormer ophangen) oefenden we binnen.

Wat vond je van het opleidingstraject?
Voor iemand die van nul afkomt is het heel informatief. We hadden een leuke docent, die ook nog steeds 'in de zonnepanelen' werkt. Ik heb heel veel geleerd in een week. De week erna heb ik mijn certificaat al gehaald. Ook mijn VCA gehaald (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, red.), zodat je op een bouwplaats mag werken. Het traject was zowel theorie, leren uit een map en boek, en praktijk.

Hoe werkt het nu in de praktijk?
Het meeste wat ik doe, heb ik in de opleiding geleerd, de basis zeg maar. Je brengt het in de praktijk, maar daar komt wel meer bij kijken. Maar dat leer je dan vanzelf. Ik werk ongeveer van 6.00 tot 15.00 uur. Dat zijn andere tijden dan ik als kok werkte, dit bevalt mij beter. Ik kan nu ook gewoon erbij zijn met vakanties en verjaardagen.

Hoe kijk je naar de toekomst?
Hier zie ik wel toekomst, er zijn nog meer certificaten die ik wil halen, ik wil nog groeien. De opleiding Monteur Zonnepanelen, is ook een opstap naar de elektrotechniekbranche. Je hebt dan al ervaring in de elektrotechniek. Ik wil nog wel mijn certificaat ‘meterkast’ halen. Er is ook nog een certificaat ‘ontwerp zonnepaneelsystemen’, maar ik weet nog niet of ik dat wil. Misschien, dan heb ik al alle kennis van de praktijk, dat komt dan van pas.

Wat is de overeenkomst tussen kok en monteur zonnepanelen?
Heel eerlijk? Hard werken! Maar dat ligt mij wel!

23 juni 2021
  • ROC Midden Nederland
  • Bedrijfsopleidingen